Rešenje za česta ispadanja čašice kolena

Ponekada je rešenje za česte dislokacije čašice kolena operacija. I to operacija kojom se seče zdravo tkivo. Da dobro ste pročitali, seče se zdravo tkivo!! Ta intervencija se zove KNEE LATERAL RELEASE. Poenta je u sledećem: čašica se gotovo uvek dislocira na spoljašnju stranu, a vezivna tkiva (retinakulum) koja se nalaze sa spoljašnje strane su napeta. Što znači da konstantno, u meri koja je veća od neophodne, vuku čašicu na spoljašnju stranu.

Operacijom se spoljašnji retinakulum raseče, čime se smanjuje povlačenje čašice na spoljašnju stranu. Uobičajeno je da se nakon operacije ovog tipa otok VEOMA SPORO resorbuje, duže čak i od 4 MESECA. Jer je ovo tkivo veoma prokrvljeno i tokom oporavka treba biti pažljiv uz progresivno jačanje.

@bojan_avramovic_

Operacijom se doslovno vezivno tkivo zaseče i time se smanji intenzitet povlačenja čašice na spoljašnju stranu 🎯 #lateralrelease #hrskavica #koleno #operacija

♬ original sound – bojan_avramovic_

Najčešči razlozi zašto čašica često ispada su:

  • plitak usek na kosti potkolenice po kojem kliza čašica (zamislite lopticu na ravnom tanjiru, lako spadne sa tanjira)
  • izmenjen oblik čašice (kada je čašica suviše asimetrična, lakše skizne na spolja)
  • čašica koja je nagnuta na spoljašnju stranu
  • hipermobilna čašica (u ovom slučaju se ne radi Lateral Release operacija)

Izuzetno je važno nakon operacija uratiti kvalitetan i potpun operavak, bez obzira koliko traje. To uvek uključuje vežbe jačanja, kojima će se sva tkiva učiniti rezistentnijim, jačim i izdržljivijim i da čašica uspostavi bolji i ekonomičniji pravac kretanja. Ukoliko nemate ideju gde raditi postoperativni oporavak, ne postoji bolje mesto od Trening centra Top Gym!

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Uvećana bekerova cista

Sa zadnje strane kolena se nalazi cista koju ima svako. Zove se Bekerova cista. Ona može biti uvećana usled određenih okolnosti. O brojnim uzrocima privremenog ili kratkotrajnog uvećanja bekerove ciste sam pisao ovde. A sada ću navesti dva najčešća razloga zašto je cista napunjena duži vremenski period:

1. Artritis – pod ovim podrazumevam sve oblike artritisa, ali posebno one u kojima je hrskavica mnogo oštećena. Usled većih oštećenja hrskavice se smanjuje prostor između zglobnih površina što dovodi i do stalnog upalnog procesa i nagomilavanja međućeliske tečnosti

Artroza kolena na desnoj slici

2. Oštećenja unutar zgloba kolena – povrede meniskusa su u ovom slućaju najučestaliji razlog uvećanja ciste, zatim su tu povrede prednjeg ili zadnjeg ukrštenog ligamenta kolena.

U ovim slučajevima je primarno smanjiti simptome da bi se polako, postepeno krenulo sa vežbama jačanja. Vežbe moraju biti prilagođene po intenzitetu, opsegu pokreta, učestalosti i stepenu opterećenja. Kada se ne rade stanje ne može biti značajno bolje, a kada se rade preko nivoa adaptacije iritacija se povećava.

Baš zato sam kreirao program treninga Nesalomivo koleno HP, koji veoma uspešto sa vrlo izvesnim rezultatima možeš primenjivati kod kuće sa nekoliko rekvizita jer se nalazi na sajtu-platformi kojoj pristupaš sa svog telefona ili računara.

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Padneš na koleno pukne ti čašica

Padovi na koleno nisu retki, posebno u zimskim mesecima kada ima dosta snega i leda. U malom broju slučajeva direktan pad na koleno dovede to pucanja čašice kolena. Nekada je udarac toliko jak da se čašica prepolovi na dva dela.

U takvim slučajevima operacija je obavezna. Hirurški se dva dela čašice doslovno zavežu – fiksiraju. Najbolje je da se operacija uradi što pre, jer koleno ne može da funkcioniše sa polomljenom čašicom.

Kada je čašica samo napukla operacija nije neophodna jer će kost da zaraste. Mirovanje se naravno preporučuje. Ono što treba znati je da čak i ako nije bilo oštećenja čašice, pri direktnom udarcu u nju vrlo često dolazi do oštećenja hrskavice koja se nalazi sa strane okrenute ka kosti natkolenice.

Stepen oštećenja može biti različit i zavisi od jačine udarca i prethodnog stanja hrskavice. U najvećem broju slučajeva oštećenje je malo, ali treba znati da ima tendenciju progresije sa godinama. Jer se hrskavica ne može regenerisati, te kada postoji oštećenje u 25oj godini velika je verovatnoća da će sa 50 godina ono biti veće i simptomi intenzivniji i učestaliji.

Moja ekspertiza su povrede kolena, ako ti do sada nisu pomogle brojne terapije i nasumični treninzi, ja ti sigurno mogu pomoći (pošalji mi poruku na Instagramu ili e-mail).

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Šta sam naučio u 2023.

Drago mi je kada se osvrnem na 2022. godinu kažem „Jaoooo šta sam ovo radio? Kakva je ovo glupost???“ To znači da sam napredovao, i to dosta. Ovo su oblasti i situacije u kojima sam napredovao.

1. Tokom leta sam angažovao jednu merketinšku agenciju iz Hrvatske. Pre saradnje su mi delovali kao veoma kvalitetna firma, koja će mi svojim stručnim radom i pristupom pomoći da značajno unapredm svoj posao. Deslio se potpuno suprotno, čak mi je posao nazadovao u tom periodu. Ono što je bila moja greška je što na signale u prvih mesec dana nisam reagovao. Od skoro samog početka imao sam loš osećaj jer nisu uradili korake koji su bili smisleni i logični da ih urade i koji bi sigurno dali rezultate. Ja sam pustio, a nisam trebao. To više neću raditi, ako nešto ne valja na samom početku sigurno neće kasnije.

2. Kod osoba koje imaju oštećenje hrskavice u zglobu između čašice kolena i kosti natkolenice (hondromalacija patele) oštećenje može biti visoko i bol se može javiti pri malim savijanjima kolena. To nije dobro ni lako za oporavak, jer se kvadriceps ne može opteretiti u uglovima koji su najzahtevniji i gde će najviše napredovati u snazi, što je od velikog značaja. Ono što u Top Gym-u radimo od ove godine u tim slučajevima a nismo ranije je da ih odmah spustimo skroz dole u duboki čučanj. I da zatim sa dna radimo podizanje do gore sve do zone kada se javlja bol. U ovom slučaju radni put mišića kada se ide od dole do zone bola je mnogo veći od puta od gore do zone bola. I to daje odlične rezultate.

3. Od Eric Meira-e sam mnogo naučio o mehanizmu povrede ACL-a. Ubeđen sam bio da je glavni uzrok povrede slabost mišića zadnje lože, ali nije tako!!!! Slab kvadriceps je glavni krivac. Da budem jasan, nije slabost mišića jedini uzrok povrede, ali kada govorimo o važnosti pojedinih mišićnih grupa kvadriceps je problem br. 1. Na ovom linku je odlično objašnjenje o mehanizmu povrede ACL-a i zašto je kvadriceps tako važan. To je u izvenoj meri promenilo način kako radimo poslednje dve faze oporavka nakon povrede ACL-a.

Nije loše za jednu godinu. Ono što mi ostaje zadatak od prethodne godine je da držim izuzetno visoke kriterijume za izbor saradnika u poslu, jer ako tu napravim grešku ili spustim kriterijume „pa ajde može“, kasnije me košta višestruko.

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Najbolje knjige 2023.

Ove godine pročitao sam dosta dobrih knjiga, ali i nekoliko fantastičnih. Pišem o onima koje su ostavile najjači utisak.

Hajka (Lusi Foli) – Odavno nisam pročitao bolji triler. Ekipa starih drugara slavi novu godinu u ekskluzivnoj planinskoj kući. I jedan od članova ekipe biva ubijen. Likovi su tako fantastično opisani, da je zadovoljstvo bilo pratiti radnju i konačan rasplet

The Patella (J.N. Insall) – Ubedljivo najbolja stručna knjiga koju sam čitao ove godine. Svaki trener koji se bavi rehabilitacijom od povreda kolena je mora imati i naravno pročitati. Primeri i objašnjenja su odlična. Posebno za one povrede koje se ne dešavaju često.

Staljin – dvor crvenog cara (Sajmon Montefjore) – Staljinovo ludilo dostiglo je taj nivo da je on definitivno jedan od najvećih zlikovaca u istoriji. Ali koliko je on bio loš za svoje saradnike to je neverovatno. Oni su se plašili, zbog njega stradali, pod njegovom palicom činili zlodela za koja su bili svesni da su katastrofa. Sve ovo je izuzetno detaljno opisano i dve knjige. Ne znam koja je bolja.

The Culture Engine (Chris Edmonds) – Firme se u najvećoj meri razlikuju jedna od druge po kompanijskoj kulturi i vrednostima po kojima se radi. Iz svog iskustva znam koliko je teško kvalitetno odrediti vrednosti i bespogovorno raditi i živeti po njima. A ova knjiga mi je pomogla da jasno definišem vrednosti u svojoj firmi i da kao posledica toga ona bolje radi.

The Art of Explanation (Lee LeFever) – Veroma korisna knjiga. Mnogo mi je pomogla da jasnije artikulišem svoje ideje, misli, pravila i rešenje. Posebno u poslu ali i u životu generalno. Koristio sam poglavlja da svojim saradnicima pomognem da unaprede svoje prezentacijske veštine. I baš radi!

Naravno, bilo je i onih koje su totalno razočarale, to su ove knjige: Born to Walk (James Earls), Samo bogovi mogu obećati (Božo Koprivica), Azazel (Boris Akunin), Ples stvarnosti (Alehandro Hodorovski).

Zadovoljan sam šta sam i koliko čitao ove godine. Sledeće godine će sigurno to biti manje, jer u porodicu Avramović stiže prinova!

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Bekerova cista

Klijent: Jaaaaoooooooooo rekli su mi da imam Bekerovu cistu!!

Ja: Naravno da je imaš, svi je imaju

Klijent: Kako to?

Ja: Rekli su ti da je uvećana, to je ono što je sporno. A svako ko ima koleno ima i Bekerovu cistu.

Klijent: Ahaaaaa pa šta da radimo?

Ja: Da utvrdimo šta je uzrok, što je uvećana

Ovako često izgleda konverzacija sa klijentima kojima je rečeno da se sa njihovim kolenima dešava nešto strašno. Uvećanje Bekerove ciste nije nužno katastrofa, već pokazatelj. Pokazatelj ili alarm koji treba iskoristiti da bi se utvrdilo šta sa kolenom nije u redu. Nema mesta panici, neophodno je biti proaktivan i nedozvoliti da stanje ostane isto. Bekerova cista se nalazi sa zadnje strane kolena u zatkolenoj jami.

Osnovni uzrok uvećanja Bekerove ciste je preopterećenje kolena. Brojni su razlozi preopterećenja kolena, ovo su najčešći:

  • Mišići nogu su slabi, a aktivnosti kojima je koleno izloženo nisu lake
  • Nedavno je rađena operacija kolena
  • Koleno je izloženo većem trenažnom naporu na koje ne može da se adaptira
  • Prisutne su velika oštećenja hrskavice, koja se lako iziritira
  • U kolenu postoji zapaljenski proces

Ništa od nabrojanog nije strašno. Samo ukazuje da je potrebno odmoriti, krenuti sa jačanjem, prilagoditi opterećenje trenutnom stanju. I pratiti da li se cista smanjuje, što je i najčešći slučaj.

Ako si u dilemi šta je i šta raditi, potrebno je uraditi pregled. A to možete uraditi kod mene u Top Gym-u.

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Čašica kolena koja pravi problem

Koleno se sastoji iz 2 zgloba. Jedan je između čašice i natkolenice. Drugi je između natkolenice i potkolenice. Možda nećete verovati, ali postoje ljudi imaju čašicu koja se sastoji iz nekoliko delova. Dva, tri ili čak četiri!! Mnogi koji imaju ovakvu anomaliju, nje čak nisu ni svesni, jer im ne smeta, a najčešće se i ne vidi.

Često je situacija ista na obe noge. To je anomalija sa kojom se rađa, i u velikom broju slučajeva koleno a i cela noga funkcionišu besprekorno. Ali to nije slučaj sa svima koji imaju čašicu iz više delova. Ovo su primeri kako to najčešće izgleda.

U situacijama kada mali delovi stvaraju iritaciju, otok, bol ili čak otežano savijanje ili opružanje kolena neophodna je operacija. Sa operacijom ne treba čekati. Posebno iz razloga što to može dovesti do oštećenja hrskavice koje je nepovratno.

Ako si takav „srećnik“ da imaš čašicu od 2 ili 3 dela koja ti pravi problem, operiši je što pre i obavezno uradi oporavak nakon intervencije. Rehabilitacija nakon operacije je od značaja jer u suprotnom će operisana noga biti slabija i štedećeš je, izbegavaćeš položaje u kojima je to koleno pod opterećenjem. A rizik od povrede te noge tokom bavljenja sportom je mnogo veći.

Ukoliko ne znaš koje vežbe su za tebe, ja znam! Moj program treninga Nesalomivo Koleno HP!

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Oporavak od povrede prednjeg ukrštenog ligamenta kolena

Do povrede prednjeg ukrštenog ligamenta kolena (ACL) dolazi pri velikom i nekontrolisanom klizanju potkolenice unapred u odnosu na natkolenicu. Povreda se neuporedivo češće dešava beskontaktno (promena pravca kretanja, doskok, kočenja), nego u duelu ili udarcem u nogu.

U nekim slučajevima operacija je najbolje rešenje, a nekada je jačanje mišića nogu dovoljno. Šta izabrati zavisi od brojnih faktora: da li je još nešto povređeno, u kakvom je stanju kolenu generalno, u kojoj meri je opseg pokreta smanjen, u kojoj meri je koleno nestabilno i još brojni drugi faktori.

Jedno je sigurno VEŽBE SNAGE SE MORAJU RADITI!!! Ali ne bilo kako i bilo koje. Od izuzetnog značaja je uspostavljanje punog opsega pokreta, progresivno povećanje opterećenja, skokovi i trčanje bez bola i iritacije….

Ono što moji treneri i ja radimo u Top Gym-u a smatram da je od neprocenjivog značaja, je jačanje mišića nogu baš u onim zglobnim uglovima pri kojima se ACL najčešće povređuje.

Ovo radimo u poslednjoj fazi oporavka nakon povrede, kada su mišići nogu već na visokom nivou snage i kada je razlika u snazi povređene i nepovređene noge bar na 80%. Neke od vežbi koje radimo izgledaju ovako:

@bojan_avramovic_

Uzalud tvoj idealni čučanj u teretani kada te na terenu čekaju nepredvidive okolnosti i brzi pokreti. Tu ti čučanj neće pomoći 🤷‍♂️ #cucanj #kosarka #rehabilitacija #oporavak #koleno

♬ Stvarno – Games Shop

Ovo je važno jer:

  • U kontrolisanim uslovima treniramo i testiramo kako se noga ponaša
  • U kojoj meri postoji strah pri ovim pokretima
  • Želimo da se uverimo da li je klijent spreman za povratak sportu
  • Je ovo najspecifičniji način da ojačamo mišiće koji obezbeđuju kolenu stabilnost i kontrolu

Ako si imao/la povredu ACL-a nemaš šta da čekaš, moraš što pre krenuti sa jačanjem!

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Bol u kolenu kod tinejdžera koja dovede do oštećenja kosti

Bol ispod kolena kod tinejdžera najčešće je posledica upale pripoja patelarne tetive za kost, i to se zove Osgood Schlatter.

Najčešće se javlja kod tinejdžera koji se bave sportovima u kojima ima dosta skokova i koji su brzo porasli za kratko vreme. Ta bol najčešće prođe bez problema ili sa jačanjem mišića. Ali ovo stanje može da se zakomplikuje. Tetiva toliko jako može da vuče da POKIDA KOST.

TETIVA POKIDALA KOST

Bukvalno se deo kosti potkolenice gde se pripaja patelarna tetiva otkine. Stepen oštećenja može biti različit. I prikazan je na slikama ispod.

Jedino rešenje u ovim sličajevima je operacija. Hirurški se pokidani deo kosti zašrafi. Ne postoji drugo rešenje i operaciju ne treba odlagati.

Iako deluje dramatično i ceo ovaj proces dugo traje, najčešće se završava happy end-om. Ali pod uslovom da se dobro uradi postoperativno jačanje mišića nogu sa posebnim naglaskom na butnom mišiću. Taj proces ne podrazumeva samo nasumične vežbe koje se rade kod kuće, već kvalitetan i jak trenažni proces. Upravo to se najbolje radi u Trening centru Top Gym!

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.

Fudbaleri moraju da povrede zadnju ložu

Mali je broj top fudbalera koji nikada nisu povredili zadnju ložu, a u budućnosti će ih biti još manje. Razlog za to je sledeći: u periodu od 21. godine (od sezone 2001/2002 do sezone 2021/2022) broj povreda zadnje lože se UDVOSTRUČIO!!!

Procenat povreda se duplirao sa 10% na 20%. Pored toga, učestalost povreda u odnosu na druge povrede kod fudbalera je takođe drastično veći u pomenutom periodu. Sve ovo tvrdim na osnovu podataka iz duge i kvalitetne studije Švedskih naučnika koju možete videti na linku.

Mišići zadnje lože se uglavnom povređuju na 2 načina. Tokom sprinta se najčešće povređuje spoljašnji deo mišića. Dok se pri brzom istezanju povređuje unutračnji deo mišića. U fudbalu imamo obe vrste pokreta koji se rade stalno. Unutrašnji deo se povređuje prilikom uklizavanja i podizanja noge visoko uvis, a spoljašnji deo pri nekom od brojnih sprinteva tokom treninga ili utakmice.

Procenat povreda se povećava sa probližavanjem 90-om minutu utakmice. To znači što je mišić zamoreniji to je rizik od povrede veći!! Zato je zlatni standard za fudbalere kada je u pitanju snaga mišića zadnje lože Nordic leg curl, kao na videu ispod.

Ako ne možeš ovo da radiš a često si povređen, bolje nemoj ni da igraš. Ili se uozbilji i dođi u moj Trening centar Top Gym da u potpunosti pripremimo tvoje noge za veliko opterećenje koje fudbal zahteva.

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.