Uvećana bekerova cista

Sa zadnje strane kolena se nalazi cista koju ima svako. Zove se Bekerova cista. Ona može biti uvećana usled određenih okolnosti. O brojnim uzrocima privremenog ili kratkotrajnog uvećanja bekerove ciste sam pisao ovde. A sada ću navesti dva najčešća razloga zašto je cista napunjena duži vremenski period:

1. Artritis – pod ovim podrazumevam sve oblike artritisa, ali posebno one u kojima je hrskavica mnogo oštećena. Usled većih oštećenja hrskavice se smanjuje prostor između zglobnih površina što dovodi i do stalnog upalnog procesa i nagomilavanja međućeliske tečnosti

Artroza kolena na desnoj slici

2. Oštećenja unutar zgloba kolena – povrede meniskusa su u ovom slućaju najučestaliji razlog uvećanja ciste, zatim su tu povrede prednjeg ili zadnjeg ukrštenog ligamenta kolena.

U ovim slučajevima je primarno smanjiti simptome da bi se polako, postepeno krenulo sa vežbama jačanja. Vežbe moraju biti prilagođene po intenzitetu, opsegu pokreta, učestalosti i stepenu opterećenja. Kada se ne rade stanje ne može biti značajno bolje, a kada se rade preko nivoa adaptacije iritacija se povećava.

Baš zato sam kreirao program treninga Nesalomivo koleno HP, koji veoma uspešto sa vrlo izvesnim rezultatima možeš primenjivati kod kuće sa nekoliko rekvizita jer se nalazi na sajtu-platformi kojoj pristupaš sa svog telefona ili računara.

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.