Najbolje knjige 2023.

Ove godine pročitao sam dosta dobrih knjiga, ali i nekoliko fantastičnih. Pišem o onima koje su ostavile najjači utisak.

Hajka (Lusi Foli) – Odavno nisam pročitao bolji triler. Ekipa starih drugara slavi novu godinu u ekskluzivnoj planinskoj kući. I jedan od članova ekipe biva ubijen. Likovi su tako fantastično opisani, da je zadovoljstvo bilo pratiti radnju i konačan rasplet

The Patella (J.N. Insall) – Ubedljivo najbolja stručna knjiga koju sam čitao ove godine. Svaki trener koji se bavi rehabilitacijom od povreda kolena je mora imati i naravno pročitati. Primeri i objašnjenja su odlična. Posebno za one povrede koje se ne dešavaju često.

Staljin – dvor crvenog cara (Sajmon Montefjore) – Staljinovo ludilo dostiglo je taj nivo da je on definitivno jedan od najvećih zlikovaca u istoriji. Ali koliko je on bio loš za svoje saradnike to je neverovatno. Oni su se plašili, zbog njega stradali, pod njegovom palicom činili zlodela za koja su bili svesni da su katastrofa. Sve ovo je izuzetno detaljno opisano i dve knjige. Ne znam koja je bolja.

The Culture Engine (Chris Edmonds) – Firme se u najvećoj meri razlikuju jedna od druge po kompanijskoj kulturi i vrednostima po kojima se radi. Iz svog iskustva znam koliko je teško kvalitetno odrediti vrednosti i bespogovorno raditi i živeti po njima. A ova knjiga mi je pomogla da jasno definišem vrednosti u svojoj firmi i da kao posledica toga ona bolje radi.

The Art of Explanation (Lee LeFever) – Veroma korisna knjiga. Mnogo mi je pomogla da jasnije artikulišem svoje ideje, misli, pravila i rešenje. Posebno u poslu ali i u životu generalno. Koristio sam poglavlja da svojim saradnicima pomognem da unaprede svoje prezentacijske veštine. I baš radi!

Naravno, bilo je i onih koje su totalno razočarale, to su ove knjige: Born to Walk (James Earls), Samo bogovi mogu obećati (Božo Koprivica), Azazel (Boris Akunin), Ples stvarnosti (Alehandro Hodorovski).

Zadovoljan sam šta sam i koliko čitao ove godine. Sledeće godine će sigurno to biti manje, jer u porodicu Avramović stiže prinova!

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.