Žene koje nose viskoke štikle imaju učestao bol u ledjima

Cipele sa visokom štiklom – nezaobilazni deo modnih kolekcija za sva godišnja doba. Bol u donjem delu leđa – nezaobilazni deo života osoba u trećem dobu, posebno žena.

Postoji li veza? SVAKAKO

Skočni zglob po svojoj strukturi treba da bude mobilan. Nošenjem obuće sa visokom štiklom smanjuje se amplituda pokreta skočnog zgloba u sagitalnoj ravni. Manjak mobilnosti u skočnom zglobu kompenzatorno se nadoknađuje narušavanjem stabilnosti kolena. Smanjenom mobilnošću u skočnom zglobu menja se položaj potkolenica jer se rotiraju ka unutra (valgus), narušavajući stabilnost kolena u frontalnoj ravni. Smanjena mobilnost zgloba kolena za posledicu ima promenu položaja natkolenica jer se dovode u položaj unutrašnje rotacije, narušavajući mobilnost zgloba kuka. Unutrašnji rotatori kuka time postaju skraćeni i napeti, dok spoljašnji rotatori bivaju neaktivni i nedovoljno jaki da konstantno vraćaju natkolenične kosti u veritkalan položaj.

Neizbalansiranim odnosom u snazi unutrašnjih i spoljašnjih rotatora kuka samnjuje se amplituda pokreta spoljašnje rotacije tj. smanjuje mobilnost celog zgloba. Kompenzatorno, smanjena mobulnost u zglobu kuka narušava stabilnost lumbalnog dela kičmenog stuba. Upravo gubitkom stabilnosti lumbalnog dela kičme povećava rizik od diskushernije, spondiloze, a kao prvog pokazatelja akutnog i hroničnog bola u donjem delu leđa.

Stoga je uticaj obuće sa visokom štiklom na funkciju donjih ekstremiteta sledeći:

  • Deficit mobilnosti u skočnom zglobu,
  • Deficit sabilnosti u zglobu kolena,
  • Deficit mobilnosti u zglobu kuka i
  • Deficit stabilnosti u lumbalnom delu kičmenog stuba.

Pored negativnih efekata koji su izneti naglasiću da i patike kao što su Air Max i Nike Shox izazivaju identične efekte. Ugao pod kojim se nalazi stopalo nije isti kao kod cipela sa podpeticom, ali svakako da je peta izdignuta u odnosu na prste.

S druge strane duboke patike za košarku takođe ograničavaju pokretljivost skočnog zgloba smanjujući amplitude pokreta u svim ravnima.

Posebno je problematično sprovođenje treninga u parikama te vrste jer su tada zahtevi za mobilnošću skočnog zgloba veći nego pri svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko već imate problem sa funkcijom mišića donjih ekstermiteta, a kao posledicu toga nedovoljno mobilne skočne zglobove na videu ispod možete videti kojim se vežbama postojeći problemi mogu umanjiti.

Kada birate obuću imajte gore pomenuto u vidu, posebno kada kupujete obuću u kojoj ćete trenirati.

Bojan

Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog teksta se ne može samovoljno umnožavati bilo kakvim putem bez podnesene potvrde i dopusta od strane autora.